kibicuje zeby to bylo jeszcze w tym roku !
Zapalają się kontrolki ESP oraz od wspomagania i nie gasną
Zwiń
X
-
Zapalają się kontrolki ESP oraz od wspomagania i nie gasną
Obserwuję u siebie sporadycznie bardzo dziwne zachowanie systemu samotestującego po uruchomieniu silnika ESP oraz wspomaganie kierownicy. Nigdy jak odpalam zimny silnik, ale po nie za długiej przerwie jak silnik jest jeszcze ciepły - po uruchomieniu go nie gasną 2 kontrolki: ESP i wspomagania. Palą się na stałe na żółto. Dodatkowo pod climatronikiem świeci się przycisk ESP OFF i nie reaguje na naciskanie. Dopiero 3x to zauważyłem i zdarza się to w nieokreślonych momentach. Wspomaganie kier jest i nie odczuwam różnicy, ale czy działa ESP - ciężko powiedzieć, bo nie miałem jak sprawdzić. Czasami po krótkim czasie gasną i wszystko wraca do normy, czasami świecą się bardzo długo do następnego uruchomienia silnika. Zawsze najpierw gaśnie lampka od wspomagania a dopiero po jakimś czasie ESP. Podejrzewałem mało płynu hamulcowego w układzie, ale płynu w zbiorniku jest pod max. Jechać z tym do ASO? Zażądać zdiagnozowania usterki w ramach gwaracji? Uznają mi to w ogóle?OII Elegance 2.0 TDI
-
-
Zamieszczone przez MaicroftJak pojedziesz na przeglad to zglos toWydaje mi sie ze jest jakis blad czujnika skretu w kierownicy i wtedy profilaktycznie wylaczane jest ESP. Jak bedzie sie powtarzac duzo czesciej, to wtedy jedz tez szybciej.
Jak podepna VAS pod auto to jakies bledy powinny siedziec w sterowniku.OII Elegance 2.0 TDI
Komentarz
-
-
Przypadkiem tu zajrzałem, ale odpiszę jak jeszcze śledzisz temat. Na przyszłość jak zobaczysz temat sprzed lat - wal od razu do autora postu na priv.
Problemem był czujnik kąta skrętu kierownicy - jak sugerował Maicroft. U mnie wymienili na gwarancji w ASO i do dzisiaj mam spokój.OII Elegance 2.0 TDI
Komentarz
-
Komentarz